26. jūlijā plkst. 16.00 Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā svinīgi tika pasniegtas Profesora Ilmāra Lazovska Medicīnas fonda stipendijas medicīnas augstskolu studentiem 5000 USD apjomā. Stipendijas pasniedza LĀZA valdes loceklis un fonda vadītājs Ēriks A. Niedrītis no ASV un profesora Ilmāra Lazovska dzīvesbiedre ārste Edīte Lazovska.

Profesora Ilmāra Lazovska Medicīnas fonda stipendijas 1000 USD apjomā šogad ieguvuši četri medicīnas augstskolu vecāko kursu studenti - Helēna Dauvarte (RSU), Adele Grasmane (RSU), Roberts Rumba (RSU) un Rūdolfs Vilde (RSU). Veicināšanas stipendijas (250 USD) saņēma Arnita Baklašova (LU), Marija Litviņenko (RSU), Lauma Putniņa (RSU) un Rita Turkina (LU).

Latviešu ārstu un zobārstu apvienība (LĀZA) ir dibināta 1947. gada decembrī Eslingenā (Vācijā) Tā vieno ārzemēs un Latvijā dzīvojošos ārstus un zobārstus, kā arī citus veselības nozares profesionāļus, zinātniekus un darbiniekus kopējam mērķim – visiem spēkiem veicināt veselības aprūpē un zinātnē iesaistīto studentu, rezidentu, ārstu un zobārstu izglītību un sadarbību.

Jau divpadsmito gadu, godinot ārsta Ilmāra Lazovska (1931–2003) piemiņu, LĀZA piešķirs stipendijas vecāko kursu medicīnas studentiem, lai atbalstītu viņu centienus apgūt ārsta profesiju un vēlmi strādāt savā profesijā Latvijā. Profesora Ilmāra Lazovska Medicīnas fondu drīz pēc profesora nāves izveidoja ārsts Ēriks Niedrītis (ASV), kurš ir arī tā vadītājs un LĀZA valdes loceklis. Latviešu Ārstu un zobārstu apvienība (LĀZA) vāc ziedojumus fonda sekmīgai darbībai, rīkojot labdarības pasākumus. Līdz šim stipendijas ir saņēmuši 47 Latvijas Universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes medicīnas studenti. Stipendijas tiek piešķirtas studentiem, kam ir ne tikai labas sekmes mācībās, plašs interešu loks, bet kas arī savu turpmāko dzīvi ir nolēmuši saistīt ar ārsta profesiju Latvijā un kam ir līdzekļu trūkums mācībām.

Fondu finansiāli atbalsta arī Ojāra Veides Stipendiju fonds, kas dibināts 1999. gadā Kanādā. Naudu šim fondam deva Dr. Emma Irēne Groduma (1916–2007) - Medicīnas fakultātes profesore Saskatčevanas Universitātē. Viņas brālis Ojārs Veide, būdams jauns medicīnas students Latvijā, zaudēja savu dzīvību, cīnoties Otrā pasaules karā. Dr. Groduma vēlējās nodibināt fondu par piemiņu savam brālim. Ojāra Veides fondu vada LĀZA valdes loceklis Kaspars Tūters (Toronto, Kanāda).

Papildus informācija par LĀZA www.lazariga.lv

Kamena Kaidaka, LĀZA biroja vadītāja Latvijā

laza@lazariga.lv +371 29121922

Dalīties